15 January 2005

Queenstown

Hola hoj z Queenstown.

Puvodni plan jet na Steward Island padl pul hodiny pred odjezdem trajektu. Vecer predtim jsme totiz potkali maniky, kteri sli nas planovany 8-12ti denni trek. Vypadali jako ostrileni turisti, ale po 11ti dnech na Steward Islandu byli dost zmozeni a zniceni a taky dost spinavi, zablaceni doslova az za usima a slova chvaly neprohodili. Pry se tech 11 dni brodili blatem do puli stehen (a to byli vysoci chlapi, kam by pak blato sahalo me?), furt jim prselo a tak vubec. Proste jsme se rozhodli svuj prazdninovy cas stravit jinde a trochu jinak.
Takze jsme se otocili na sever a zkusili najit neco blizko Queenstown (mecce adrenalinovych sportu) a narodni park Mount Aspiring se zdal byt idealnim mistem.
Mame za sebou prvni trekking a pozooor prvni opaleni se o:) Zda se, ze leto konecne dorazilo, i kdyz netusime jak dlouho se zdrzi. Trek byla chvilkama sranda, ale chvilema teda zase az tak ne. Byly to vlastne dva spojene treky - prvni byl Rees Track a druhy Dart Track. Tak ten prvni
zacinal nekde kde se to jmenovalo Muddy Creek (Blativy potok). Tam jsme si to teda fest uzili. Pri prvni rece jsme prehopsali pres sutry, pri druhem prechodu si zuli boty a kdyz uz bylo blata po kotniky a Misa sice nabral jenom trochu, ale ja byla do pasu v necem slizkem, tak jsme se
zuli uplne a nekolik hodin jsme cupitali bosky. Hezka zkusenost - kdyz bylo blaticka jenom tak na 10cm, hezky hralo :o) Ale slunko svitilo poradne.
Druhy den nam dost lilo a ty 4.5 hodky v desti se taky tahly. Ale dobra vybava nas zachranila. Nastesti bylo v chatce volno a tak jsme si doprali luxusu horske chaty. Vsechno aspon uschlo.
Treti den uz se slo jenom dolu, pocasi se taky umoudrilo a bylo tak akorat. Az na ten vecer! Znate komary? Urcite jo. Tak tady maji takove jakoby musky, ktere hrozne kousou a v okamziku, kdy se na chvilku zastavite, tak vas uzerou. Na nas mely zalusk vcera v noci. Ty mrsky (sandflies se jmenujou) se nam dostaly pod tropiko stanu. Vnitrni stan zustal nastesti relativne v pohode. Asi nebudu prehanet, kdyz reknu, ze jich byly stovky (stejne si myslim, ze i tisicovka by se jich tam nasla). Takze jakekoliv opusteni stanu se podobalo evakuaci, kdy nejdriv
probehlo bombardovani zevnitr, aby musky zmizely aspon castecne a pak Misa pobihal po venku a snazil se ty ostatni bud zabit nebo jim aspon jinak ublizit. Zasadou pri spolecnem pobytu s mouchama je nezustat stat na jednom miste a proto to prokladal indianskymi tanci. Prezili jsme!
Mame se tudiz dobre, nezlobime ani my ani auto a zitra vyrazime smer Christchruch pres Omarama, Lake Tekapo, mozna se zastavkou u Mount Cook.
Jo a po zkusenostech z poslednich mistnich internetovych kavaren nam prosim piste bez diakritiky (hacku a carek), nevime proc, ale cestinu tu jeste nainstalovanou nemaji. A nektera slova jsme museli pouze odhadovat. Ale odhadujeme, ze jsme v odhadu uspesni alespon na 98%.

No comments: